Nitaste alge pokrivaju jezero - što mogu učiniti protiv njih?

Nitaste alge su posebni tipovi algi. Nasuprot zelenim algama – koje čine vodu mutnom i označavaju lošu kvalitetu vode – nitaste alge se pojavljuju u jezerima koja imaju dobru kvalitetu vode. Na primjer, nastanjuju se kada je sadržaj kisika u jezeru odgovarajući. Zbog toga se mogu naći i u potocima, jer je tamo kretanjem vode unošenje kisika neobično visoko.

Međutim, nitaste alge predstavljaju estetski problem, tako da se one moraju redovito odstranjivati - na primjer s usisivačem PONDOVAC 4 koji raspolaže sa specijalnim nastavkom za nitaste alge.

U seriji proizvoda OASE Aqua Activ nalazi se uništavač nitastih algi koji ih napada i prisiljava da zamru. Pošto nitaste alge nastaju kada je sadržaj fosfata neobično velik, tako i sa smanjenjem razine fosfata u vodi iz nje nestaju i nitaste alge.

Koliko riba da držim u jezeru? Koliko ih moram hraniti?

Ribe pružaju očaravajući prizor u svakom jezeru. Prosudite sami koliko ćete riba držati u jezeru jer svaka pojedina riba predstavlja dodatno opterećenje za jezero. Izmetine riba i hrana za ribe uzrokuju prekomjerno unošenje hranjivih tvari, a što se više hranjivih tvari unosi u jezero, stiču se povoljniji uvjeti za nastanak algi. Stoga preporučujemo da se na 1000 litara vode drži najviše 1 - 3 kg riba. Prevelika količina riba uzrokuje zamućenost vode, razvoj algi, uništenje bilja te oboljenje riba. Ribe treba hranite više puta dnevno s manjom količinom i to onom koju mogu izkonzumirati za najviše 2-3 minute.

Koliko mi folije treba za gradnju jezera?

Za izračun koristite sljedeći obrazac:

Duljina + 2x dubina na najdubljem dijelu korita jezera + 2 x 60 cm = duljina folije za jezero

Širina + 2 x dubina na najdubljem dijelu korita jezera + 2 x 60 cm = širina folije za jezero

Točne dimenzije možete izračunati ako izmjerite svoje jezero s trakom za mjerenje. Manja jezera zahtijevaju dubinu jezera najmanje od 80 do100 cm, a osrednja jezera veličine od 5 m³ do 8 m³, zahtijevaju dubinu barem od 100 do 120 cm. Novosti Novi modeli robota za bazene 03.03.2016 I ove godine u ponudi imamo novih modela robota za bazene, a odluku o izboru najboljeg modela za Vaš bazen, olakšali smo Vam izradom tablice s pregledom najvažnijih karakteristika svakog od njih. Saznaj više AQUACHEM d.o.o.