Uz reguliranje pH vrijednosti vode najvažniji tretman vode u bazenu je dezinfekcija. Dezinfekcijom uništavamo mikroorganizme prisutne u vodi i osiguravamo bakteriološki ispravnu vodu pogodnu za kupanje.

Kako je bazenska voda pri temperaturi 25°C ili većoj, upravo idealno stanište za razvoj mikroorganizama, potrebno ju je ispravno i redovito dezinficirati te kontrolirati količinu slobodnog klora prisutnog u vodi. Viša temperatura vode i zraka, te prisutnost većeg broja kupača u bazenu, proporcionalno povećava broj mikroorganizama u vodi koji se u takvim uvjetima razmnožavaju eksponencijalno. Upravo zbog tako brzog razmnožavanja mikroorganizama, dezinfekcija bazenske vode je od presudne važnosti za sigurnost kupača.

Preporučene količine slobodnog klora koji se mora nalaziti u vodi su:

za otvorene i zatvorene bazene za kupanje, sport i rekreaciju : 0,3 – 0,6 mg Cl2/l

za hidromasažni bazene s grijanom vodom : 0,5 – 1,0 mg Cl2/l

Navedene vrijednosti slobodnog klora osiguravaju dobru ″bakteriološku sliku″ vode i jamče sigurno kupanje bez opasnosti od stvaranja potencijalnih infekcija. Kod tzv. ″šok kloriranja″, količina slobodnog klora u vodi treba biti od 100 – 150 mg Cl2/l. Kao dezinfekcijska sredstva najčešće se upotrebljavaju klorna sredstva koja zbog svojih karakteristika imaju prednost pred dezinfekcijom ozonom ili aktivnim kisikom u tome što stvaraju rezistenciju, odnosno nakon početnog dezinfekcijskog djelovanja u vodi ostaje određena količina slobodnog klora koji nije izreagirao i koji omogućuje dezinfekciju još neko vrijeme, do nestanka.

Iz tog razloga kod upotrebe nekih alternativnih metoda dezinfekcije kao npr. ozoniranje potrebno je dodatno klorirati vodu zbog rezistencije. Prednost dezinfekcije s klornim sredstvima je i u tome što je klor oksidans te osim djelovanja na mikroorganizme uništava i suspendirane organske tvari koje nije moguće izdvojiti filtriranjem.

U ponudi naše internet trgovine imamo tri vrste dezinficijensa: klor granulat, klor tablete i multitab tablete.