Dolaskom sunčanijih i sve toplijih dana, vrijeme je da počnemo pripremati novu sezonu korištenja bazena. To je jedan od „težih poslova“ koje moramo odraditi kako bi nakon toga mogli uživati u blagodatima koje nam pruža naš bazen.

Od kuda krenuti?

Najprije uredite i očistite površine oko bazena kako ostatke lišća, bilja, grančica i ostalih nečistoća, vjetar ne bi otpuhao u bazen nakon što s njega uklonite zimski prekrivač. Kada uredite okoliš bazena, pomoću puhača lišća otpušite lišće i ostale nečistoće nakupljene na zimskom prekrivaču, te ga pažljivo uklonite s bazena kako vam eventualno preostale nečistoće, ne bi upale u bazen. Prekrivač potom dobro operite, osušite i pohranite u neki suhi, zatvoreni prostor.

Ukoliko je potrebno, mrežicom izvadite lišće i ostale veće nečistoće koje plutaju na površini vode ili su pale na dno bazena.

Obavezno provjerite svu opremu bazena!

Vizualno pregledajte cijevi, spojeve, ventile i ostalu opremu u strojarnici te se uvjerite da na njima nema nekih oštećenja. Ukoliko je potrebno, promijenite kvarcni pijesak u filteru. Mi vam preporučamo da umjesto kvarcnog pijeska, koristite staklenu filtarsku ispunu koja ima puno duži vijek trajanja, smanjuje potrošnju kemijskih sredstava, vode i energije te stvara manji pad tlaka nego kvarcni pijesak.

Rasvjeta u bazenu nam daje poseban ugođaj u noćnim satima, a da bi u takvom bazenu mogli uživati, potrebno je provjeriti jesu li svi reflektori ispravni. Naravno, vizualno provjerite i svu ostalu opremu bazena (skimmer, ljestve, slapove, protustrujno plivanje, masažne mlaznice…) kako bi prevenirali popravke usred sezone.

Hard work :(

Najteži dio pripreme bazena za sezonu je temeljito čišćenje školjke bazena, koje svakako treba napraviti prije prvog punjenja bazena vodom, odnosno prije dopunjavanja bazena vodom, ukoliko u zimskom periodu ne ispuštate vodu iz bazena. Potrebno je temeljito očistiti sve površine bazena sredstvom za uklanjanje organskih nečistoća (prašina, ostaci lišća i mušica, masnoće, ulja) i sredstvom za uklanjanje anorganskih nečistoća (kamenac, ostale mineralne prljavštine i hrđa).
Nakon što ste sve dobro očistili, preporučamo vam da stijenke bazena poprskate s 10%-tnom otopinom algicida kako bi spriječili rast i razvoj algi.

Imate li sva potrebna sredstva za tretman bazenske vode?

Prije punjenja odnosno dopunjavanja bazena vodom, obavezno provjerite imate li svih sredstava za tretman bazenske vode u količinama dovoljnim za idućih, minimalno mjesec dana. Također provjerite ispravnost uređaja za mjerenje parametara bazenske vode odnosno imate li za njega reagens tablete kako bi mogli mjeriti barem dva najvažnija parametra bazenske vode: pH i slobodan klor.

Kada napravite sve navedeno, bazen možete početi puniti ili dopunjavati vodom, a više o tome čitajte u našem sljedećem članku.