Bazen i voda u njemu podložni su utjecajima vremena i čovjeka prilikom korištenja. Svaki bazen, ovisno o načinu njegova korištenja, ima svoju dinamiku upotrebe kemikalija radi pripreme i održavanja vode u njemu. Ovisno o opterećenju (broju kupača), vremenskim uvjetima (sunce, kiša, vjetar, i dr) i samom položaju bazena (na travi, betonu, i si.), za bazen će trebati više ili manje kemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju - kako zdravstvenom tako i vizualnom za kupanje. U nastavku Vam donosimo nekoliko najčešćih pitanja i problema vezano uz bazen i njegovu vodu, te kako ih riješiti.

Voda u bazenu zeleni

Uzrok ove pojave je premalo klora. U vodi se počinje razvijati „život". Potrebno je povećati količinu aktivnog klora u vodi kako bi se zaustavio razvoj organizama u vodi. Dodavanjem IVAPOOL Klor granulata povećava se razina aktivnog klora u vodi, čime se uništavaju i zaustavlja daljnji rast mikroorganizama u vodi.

Savjet: IVAPOOL Klor granulat je najbolje dodati kasno popodne kad sunce počinje zalaziti. Sunčeve zrake smanjuju željeni učinak klora u vodi tako da ga deaktiviraju. Prije ponovne upotrebe bazena OBAVEZNO izmjerite razinu klora u vodi POOLTESTER-om. IVAPOOL Klor granulat povećava pH vrijednost bazenske vode tako da je potrebno izvršiti njegovu korekciju IVAPOOL pH minus granulatom.

Voda u bazenu nije prozirna

Najčešći razlog ovoga je povećana količina organske tvari u bazenu. To su mrtve stanice kože koje se skidaju sa kupaća prilikom kupanja u bazenu. Dodavanjem IVAPOOL Flokulant-a problem se jednostavno rješava. IVAPOOL Flokulant na sebe veže uzrok zamućenja.

Savjet: Prilikom dodavanja IVAPOOL Flokulanta dolazi do trenutne pojave mutnoće bazenske vode. Potrebno je ostaviti filtar u radu barem 6-8 sati kako bi se sva nečistoća sakupila u njemu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

Na stijenkama bazena pojavljuju se zelene naslage

Uzrok ove pojave je taj što u vodi nema inhibitora rasta algi. Potrebno je dodati IVAPOOL Algicid. Jednostavnim dodavanjem u vodu IVAPOOL Algicida, uništavaju se već stvorene alge na stijenkama bazena te se sprječava njihov daljnji rast i razvoj.

Savjet: Da bi se spriječila neugodna vizualna pojava zelenih algi na rubu bazena, najbolje je cikličko dodavanje IVAPOOL Algicida u vodu. Pridržavati se uputa za upotrebu na ambalaži proizvoda.

Na stijenkama bazena dolazi do povećanog taloženja kamneca

Uslijed isparavanja vode dolazi do taloženja kamenca na stijenkama bazena. Ova pojava je uobičajena gdje su „tvrde" vode. IVAPOOL pH minus granulat „omekšava" vodu, smanjuje mogućnost taloženja kamenca, te snižavanjem pH vrijednosti u optimalno područje (7,2 - 7,6) dodatno povećava učinkovitost IVAPOOL Klor granulata.

Savjet: IVAPOOL pH minus granulat ne dodavati u vodu zajedno sa IVAPOOL Klor granulatom kako ne bi došlo do neželjene reakcije trenutnog oslobađanja klora i njegove neučinkovitosti. Razmak između pojedinih aplikacija trebao bi biti najmanje 5-6 sati.